Een beroemd spelletje bij scouting is natuurlijk levend Cluedo, maar in de coronatijd moet je toch een oplossing bedenken. Daarom is dit een online opkomst.

Aantal spelers: 10 of meer (waarvan 2 mensen spelleider zijn)

Voorbereidingstijd: >1 uur.

Wat heb je nodig:

  • Karakters
  • Plattegrond met 9 locaties
  • Checklist
  • Speluitleg
  • Online dobbelsteen
  • Kaartjes met daarop wapens, moordenaars (de karakters) en locaties (die op de plattegrond staan)

Tip!

Maak een verhaallijn, bijvoorbeeld er is een moord gepleegd op Koning Willem-Alexander. Maak dan karakters en locaties die horen bij dit verhaal. Bijvoorbeeld Prinses Beatrix en de balzaal.

Voor de opkomst

Allereerst stuur je een paar dagen van te voren de speluitleg naar de scouts toe. Zij kunnen alvast tweetallen vormen en een Whatsappgroep aanmaken met één van de spelleiders.

Je maakt een online meeting aan waarin je de plattegrond deelt. Dan laat je alle groepjes hun karakter zeggen en hun kleur pionnetje kiezen. Je stuurt nu ook de Checklist in de Whatsappgroepen. Hierop staan alle daders, moordwapens en locaties zodat zij een overzicht hebben en er op kunnen afstrepen, deze kunnen ze uitprinten of online invullen of overnemen.

Het spel

Zodra het spel begint haal je drie kaartjes uit het spel, de rest verdeel je over het aantal groepjes heen. Stuur ieder groepje ten minste een locatie, een moordenaar en een moordwapen. De rest verdeel je gewoon.

Het spel begint nu echt: het jongste groepje mag beginnen, die gooit met de dobbelsteen. Vanaf hun startlocatie mogen ze het aantal ogen dat is geworpen lopen.

Verdenkingen

Komt een groepje in een kamer dan mogen ze een verdenking uitspreken, LET OP! Het moet een verdenking zijn met als locatie de kamer waarin je nu staat, dus bijvoorbeeld je staat in de Gamehal dan mag je zeggen “ik verdenk (moordenaar) met (wapen) in de Gamehal”.

Daarna mag het groepje dat verdenkt één voor één de andere groepjes af om te vragen of zij een kaartje hebben met een deel van de verdenking. Als dat zo is dan moet dit groepje dat kaartje doorsturen naar één van de groepsleden van het verdenkende groepje. Als het groepje twee kaartjes heeft met delen van de verdenking dan hoeft dat groepje maar één kaartje te sturen. Zij mogen zelf bepalen welke, bijvoorbeeld de verdenking Wortox, Gamehal en elektriciteit is genoemd en één groepje heeft Gamehal en Wortox dan mag dat groepje kiezen welke ze willen laten zien. Dit kaartje sturen ze dan via Whatsapp naar één van de andere uit dat groepje. Als ze het kaartje hebben ontvangen dan is het volgende groepje aan de beurt.

Als een groepje een verdenking met een ander karakter uitspreekt dan verplaatst dat karakter naar de kamer toe van de verdenking, dus bijvoorbeeld je spreekt de verdenking: Wortox, Gamehal en elektriciteit uit. Dan gaat Wortox naar de Gamehal. Dit is een extra moeilijkheidsgraad.

De beschuldiging

Dit gaat door totdat er één groepje het antwoord denkt te weten. Dan mag je een beschuldiging doen, je moet dan wel op de locatie zijn waar jij denkt dat het heeft plaats gevonden. LET OP! Dit mag je maar één keer doen, je kan er voor kiezen om de oplossing te laten zien en dat ze uit het spel liggen of om alleen te zeggen dat ze het fout hebben en dan door te spelen.

Dit vind je misschien ook leuk...